چگونه درست صحبت کنیم؟ (آشنایی کامل با نحوه درست صحبت کردن)
مهارت سخن گفتن از جمله قابلیت هایی است که در افزایش اعتماد به نفس و جذابیت در بین اطرافیان تاثیر بسزایی دارد. با این حال طی سالیان گذشته، به آموزش این مهارت مهم چندان اهمیت داده نشده و بسیاری از افراد جامعه در موقعیت های مختلف برای بیان احساس و یا حتی معرفی خود دچار مشکل می شوند.
موقعیتی را فرض کنید که باید برای یک مصاحبه کاری مهم و سرنوشت ساز آماده شوید. قطعا اولین و مهم ترین برداشت از توانایی شما توسط گزینش کنندگان، مهارت معرفی و بیان توانایی های شما خواهد بود. پس با داشتن این مهارت که چگونه درست صحبت کنیم، از بزنگاه های مهم زندگی سربلند بیرون خواهیم رفت.
عوامل تاثیرگذار در طرز درست صحبت كردن
امروزه با گسترش روابط انسانی در فضای مجازی، یکی از دغدغه های افراد به ویژه نسل جوان باز کردن سر صحبت در چت و برقراری ارتباط مثبت با مخاطبی است که نمی توان با او ارتباط چشمی برقرار کرد. به غیر از ایجاد روابط احساسی و دوستانه، یادگیری روش درست صحبت کردن برای موفقیت در مصاحبه های آنلاین و از راه دور کاری نیز بسیار اهمیت دارد. عوامل موثر برای آن که بدانیم در دنیای واقعی و مجازی چگونه درست صحبت کنیم، شامل موارد زیر می باشد.
تقویت فن بیان برای درست صحبت ردن
به طور خلاصه، فن بیان یعنی توانایی و مهارت درست صحبت کردن. نکته جالب این است که این قابلیت بر خلاف باور تعداد زیادی از مردم جامعه، ربطی به استعداد ذاتی ندارد و کاملا اکتسابی است. با آموزش، تمرین و ممارست مدام می توان مهارت فن بیان را بهبود بخشیده و تقویت کرد. از جمله فاکتورهای مهمی که در فن بیان تاثیرگذار است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- توانایی سخنران یا گوینده در انتقال مطلب
- مخاطب مورد نظر
- موضوع مورد نظر برای درست صحبت کردن
- هدف از بحث و گفتگو
فراموش نکنید قدم اول برای آن که بدانیم چگونه درست صحبت کنیم، این است که مهارت خوب گوش دادن را در خود تقویت نماییم. یک شنونده خوب، فن بیان بهتر و موثرتری خواهد داشت. افرادی که در سنین متفاوت فن بیان خوبی دارند، در موقعیت هایی از جمله ارائه مطالب درسی، مصاحبه کاری، بیان نظر و احساسات، ارتباط با انسان های پیرامون از خانواده و دوست گرفته تا همکار موفق تر عمل می کنند و می توانند از تمام فرصت های خود به خوبی استفاده نمایند.
یکی از دیگر راه های بهبود فن بیان و لحن شما، گذراندن کلاس های آموزشی می باشد. آکادمی پرنده با ارائه دوره فن بیان در مشهد توانسته یک آموزش حرفه ای با مدرک بین المللی برای افراد مختلف فراهم کند. شما هم می توانید با فن بیان مناسب، قدرت کلام خود را به رخ دیگران بکشید!
تاثیر شناخت مخاطب در طرز درست صحبت كردن
قطعا گفتگو یک عمل دو طرفه است و مخاطب شما در نحوه درست صحبت کردن تاثیر مستقیم دارد. میزان دانش فرد مقابل از موضوع مورد بحث در چگونگی آغاز و پایان صحبت با او اهمیت خواهد داشت. در نظر گرفتن احساسات مخاطب از حرفی که می خواهید بزنید نیز بسیار مهم است. شما باید لحن خود را با توجه به احساس و شرایط مخاطب به گونه ای مناسب تغییر دهید تا نفوذ کلامتان تا حد امکان افزایش یابد.
نکته سنجی هنگام درست صحبت کردن
شما باید به یک سخنور ماهر هنگام صحبت کردن، به تمام جزئیات دقت کنید و لحظه به لحظه لحن مناسب را حفظ کنید. این که موضوع مورد نظر باید با حالت جدی یا صمیمانه به مخاطب منتقل شود، مخاطب به این بحث علاقه دارد یا نه و مطلوب بودن ادامه بحث برای طرف مقابل از نکات ظریفی است که در حین صحبت باید به آن توجه داشته باشید. حتی دایره لغات مناسب در نحوه درست صحبت کردن بسیار اهمیت دارد.
تغییر مناسب تن صدا
برای تقویت فن بیان باید به لحن و تن صدایتان توجه کنید و جملات را با احساسات صحیح ادا نمایید. قطعا جمله غم انگیز نباید با لبخند بیان شود و برای صحبت در رابطه با مطالب طنز و شادی آور، باید حالت چهره و لحن بیان این احساس را در مخاطب ایجاد کند. مکث مناسب در جای درست، نفوذ کلام گوینده را دو چندان می کند. حتما این جمله معروف را تا به حال دیده اید: “بخشش لازم نیست اعدامش کنید.” در این جمله با جابجایی مکث جان یک انسان نجات پیدا می کند. بخشش، لازم نیست اعدامش کنید. پس حتی یک جمله یکسان با لحن های مختلف می تواند بار معنایی متفاوتی به همراه داشته باشد.
رابطه اعتماد به نفس و روش درست صحبت کردن
اعتماد به نفس خصوصا از سنین خردسالی، با تقویت مهارت سخنوری افزایش می یابد. اگر به عنوان والدین بدانیم چگونه درست صحبت کنیم و همین دانش را به صورت مناسب به فرزندان خود منتقل کنیم، دیگر کودک ما برای برقراری ساده ترین ارتباط کلامی مانند سلام کردن یا خواندن شعر در جمع دچار مشکل نخواهد شد. به همین ترتیب، در سنین بالاتر نیازها و نظرات خود را به راحتی با والدین و اطرافیان در میان می گذارد و از همه مهم تر مهارت نه گفتن در برابر مسائلی که به صلاحش نیست را پیدا می کند.
اعتماد به نفس همچون نهالی است که با تمرین و تقویت طرز درست صحبت كردن رشد می کند و بر شاخ و برگش افزوده می شود. اگر شما بتوانید با جملاتی صحیح و رسا با انسان های مختلف رابطه برقرار کنید، قطعا عزت نفس بالاتری خواهید داشت و مسیر رسیدن به اهدافتان نیز کوتاه تر می گردد.
موثرترین راه های نحوه درست صحبت كردن
حتما تا به حال با افرادی سر و کار داشته اید که از شنیدن صحبت هایشان سیر نمی شوید و دوست دارید ساعت ها درباره مسائل گوناگون با شما حرف بزنند. این افراد ممکن است بخشی از جملاتشان با جملات شوخ طبعی آمیخته شده باشد. به طور کلی آموزش شوخ طبعی از مهم ترین مهارت های انسانی است که می تواند در روابط مختلف به ما کمک کند. برای رسیدن به این مهارت باید بدانیم چگونه درست صحبت کنیم و با افزایش دانش در این باره، راهکارهای موجود را عملی کرده و تمرین کنیم.
تا مرد سخن نگفته باشد، عیب و هنرش نهفته باشد!
ایجاد عادات درست صحبت کردن در جمع
اولین راه ارتباط ما، استفاده از کلمات و سخن گفتن است. شاید تا کنون به این موضوع فکر کرده باشید که چرا همان موضوعی که از زبان شخص دیگر جذاب و شنیدنی است، هنگام بیان شما خسته کننده می شود؟! کافی است برای حل این مشکل، راهکارهای زیر را در نظر بگیرید و آنقدر تمرین کنید تا به عادات شما حین صحبت کردن تبدیل گردد.
شمرده و رسا صحبت کردن
صدای شما باید توسط ماخطبانتان به راحتی شنیده شود و از طرفی آنقدر بلند نباشد که گوش آن ها را آزار دهد. اگر تن صدای شما خیلی آهسته باشد، طرف مقابل خسته شده و ممکن است به حرف هایتان گوش ندهد. البته در طرف مقابل بیش از حد بلند صحبت کردن هم آزاردهنده است. اما فراموش نکنید که در تمام مدت صحبت کردن نیز لحن و تن صدای یکسان نداشته باشید. شما باید با توجه به بار معنایی جمله و هم چنین ایجاد تنوع، لحن خود را بالا و پایین کنید و به نحوه صحبت کردن خود جذابیت بیشتری ببخشید.
نکته مهم دیگر رعایت سرعت متناسب هنگام بیان جملات است. تند تند صحبت کردن برای بسیاری از افراد آزاردهنده است و باعث می شود حرف های شما را به خوبی متوجه نشوند. از طرفی مکث های طولانی و مِن مِن کردن هم خسته کننده و کسالت آور است. سرعت ایده آل در نحوه درست صحبت کردن بین 120 تا 160 کلمه در دقیقه می باشد. اهرچند سرعت نیز مانند لحن بهتر است هنگام صحبت کردن متغیر باشد.
نفس عمیق در روش درست صحبت کردن
شاید تا به حال به تاثیر نفس عمیق در افزایش جذابیت کلام گوینده دقت نکرده باشید. افرادی که تند تند و با نفس های کوتاه حرف می زنند معمولا صدایشان به صورت نا مفهوم و غیرمتعارف به گوش می رسد. البته در هیچ موردی افراط و تفریط صحیح نیست. اگر به دلیل استرس و اضطراب مدام نفس بکشید هم حس ناخوشایندی به مخاطتان منتقل می شود. بهترین تمرین برای تنفس صحیح در طرز درست صحبت کردن، انجام عمل دم و بازدم هر کدام در 5 ثانیه می باشد.
تاثیر نوشیدن آب در نحوه درست صحبت کردن
دو سوم بدن انسان از آب تشکیل شده و جالب است بدانید که این کار به ظاهر ساده، کیفیت صدای شما را نیز افزایش می دهد. بعضی افراد نوشیدن آب را با قهوه، چای و نوشابه جایگزین می کنند، در حالی که این مایعات نه تنها آب بدن را تامین نمی کند بلکه رطوبت مورد نیاز تارهای صوتی را نیز کاهش می دهد. آب و رطوبت کافی در انعطاف پذیری تارهای صوتی بسیار تاثیرگذار است.
استایل صحیح هنگام صحبت کردن
طرز ایستادن یا نشستن شما در نحوه درست صحبت کردن بسیار موثر می باشد. حتما حین سخن گفتن صاف و بدون غوز بنشینید یا بایستید تا راحت تر نفس کشیده و اعتماد به نفس بیشتری نیز داشته باشید. بالا گرفتن سر و شانه باعث می شود تمام پتانسیل های بالقوه صدا و تارهای صوتی خود را به کار بندید.
استفاده از زبان بدن مناسب
زبان بدن یا body language از نکات حیاتی برای پاسخ به این پرسش است که چگونه درست صحبت کنیم. حرکات و ژست های اعضای بدن شما باید به طور کامل با حرفی که می خواهید بزنید، هماهنگی داشته باشد. از جمله حرکاتی که پایین بودن اعتماد به نفس شما را حین صحبت کردن نشان می دهد، بازی با مو یا لباستان می باشد. زبان بدن مقوله مفصلی است که باید به عنوان یک سخنور ماهر درباره آن مطالعه کنید و بیاموزید. 3 موضوع مهم در رابطه با زبان بدن شامل موارد زیر می باشد.
- ارتباط چشمی با مخاطب حین صحبت کردن
- حالت مناسب بدن
- حرکات صحیح دست و انگشتان
5 تمرین کارآمد برای طرز درست صحبت کردن
زمانی که بدانید کاریزماتیک یعنی چه، متوجه می شوید کاریزماتیک بودن شما تا چه حدی در طرز صحبت شما موثر است! وقت آن رسیده است که برای تبدیل شدن به یک سخنران ماهر و افزایش مهارت درست حرف زدن در موقعیت های مختلف، با تمرینات لازم آن آشنا شوید. همان طور که می دانید ترک عادات غلط گذشته کار سختی است. بنابراین باید این تمرین ها را آنقدر تکرار کنید تا به عادت های جدیدتان تبدیل شود. طوری که به صورت ناخوداگاه تمام نکات مربوط به روش درست صحبت کردن را اجرا نمایید.
تمرین آواز برای تقویت تارهای صوتی
برای افزایش جذابیت صدای خود می توانید از تمرین های آواز استفاده کنید. به طور مثال هر روز مدت زمان مشخصی جلوی آینه بایستید و فک خود را به چپ و راست حرکت داده و ورزش دهید. سپس گلو و تارهای صوتی را شل نگه دارید و با حالت خمیازه آن ها را تحریک کنید. در ادامه صداها و آواهای مختلف را زمزمه کرده و تارهای صوتی خود را گرم نمایید.
دم و بازدم های مکرر نیز به تنفس شما در حین صحبت کردن کمک می کند. هم چنین می توانید ماهیچه های گلو و تارهای صوتی خود را ماساژ دهید. تغییر گام صدا در نحوه درست صحبت کردن و زیبایی صوت شما هنگام سخن گفتن بسیار تاثیرگذار است. با انجام این تمرینات به صورت روزانه، پس از مدتی خودتان و اطرافیانتان احساس خواهند کرد صدای شما صاف تر و زیباتر شده است.
بیان جملات مختلف با صدای بلند
برای کنترل بر روی لحن مناسب و هم چنین افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت در جمعی از افراد، جملات مختلف را با صدای بلند بیان کنید. کافی است یک کتاب، روزنامه یا مجله در دست گرفته و متن آن را با صدای بلند و رسا بخوانید. البته هنگام روخوانی باید نکات گفته شده در رابطه با لحن مناسب و مکث به موقع را نیز رعایت نمایید.
اگر می خواهید ارتباط چشمی را نیز در این حین تمرین کنید، خواندن جملات را جلوی آینه انجام دهید. اگر هم به دنبال جملات و متن سخنرانی در مورد اعتماد به نفس هستید،می توانید به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
ضبط کردن صدا و گوش کردن مجدد به آن
همه ما این جمله را شنیده و گفته ایم که از صدای خودم خوشم نمی آید! اما یک سخنور ماهر نه تنها نباید این احساس را داشته باشد، بلکه خودش به عنوان اولین مخاطب باید از نحوه صحبت کردن خود خوشنود و راضی باشد. برای از بین بردن این حس منفی، کافی است صدای خود را در حین خواندن جملات مختلف ضبط کرده و بارها گوش کنید.
نکته مثبت دیگر در این تمرین، تشخیص ایرادهای موجود در لحن و نحوه درست حرف زدن شما می باشد. حتی در سطح بالاتر بهتر است از خودتان در حین صحبت کردن فیلم بگیرید تا نکات مربوط به زبان بدن را نیز مشاهده نموده و اصلاح کنید.
گوش کردن به سخنرانی افراد معروف
سخنرانان معروف و شناخته شده همواره برای جذب مخاطبین بیشتر، فنون و شگردهای روش درست صحبت كردن را رعایت می کنند. در نتیجه با مشاهده و گوش دادن به سخنرانی آن ها، هم چون کلاس درس می توانید نکات بسیار جالبی در خصوص فن بیان و زبان بدن صحیح استنباط کنید. علاوه بر این دامنه لغات شما نیز پیرامون موضوعات مختلف افزایش می یابد.
خنده بر هر درد بی درمان دواست!
تمرین لبخند در حین صحبت کردن
لبخند زدن هنگام صحبت کردن، اعتماد به نفس و اطمینان شما را به مخاطب منتقل می کند. ضمن این که بین شما و افراد شنونده حس صمیمیت و دوستی القا می نماید. البته دقت کنید لبخند شما به نیش خند یا خنده همراه با تمسخر تبدیل نشود زیرا بسیار آزاردهنده بوده و در ارتباط شما با مخاطب تاثیر منفی می گذارد. همراه داشتن لحن خنده نیز به اندازه حالت ظاهری آن تاثیرگذار است. در این صورت صدای شما دلنشین تر خواهد شد و نفوذ کلام بیشتری بر مخاطب خواهید داشت.
کلام آخر، چگونه درست صحبت کنیم؟
استفاده صحیح از کلمات و نحوه انتقال پیام به دیگران، مهم ترین روش ایجاد ارتباط برای انسان است که از نیازهای حیاتی بشر محسوب می شود. تقویت مهارت سخنوری در تمام سنین از کودکی تا بزرگسالی نقش مهمی برای موفقیت افراد ایفا می کند. همه ما در موقعیت های مختلف این سوال را پرسیده ایم که چگونه درست صحبت کنیم؟! کافی است راهکارهای ساده ای از جمله افزایش دامنه لغات، تمرین لحن صحیح در ادای جملات و زبان بدن مناسب را تمرین و تکرار کنیم تا ملکه ذهنمان شود. در تمام مراحل تمرین نیز تاثیر شگفت انگیز لبخند را فراموش نکنید.
سوالات متداول نحوه درست صحبت کردن
در میان جمع دوستان و خانواده چگونه درست صحبت کنیم؟
در هر جمعی برای افزایش جذابیت باید با لحن و روش مناسبی صحبت کرد. اما به طور کلی باید از قواعد خاصی پیروی نمود که از جمله آن ها تقویت فن بیان، شناخت مخاطب و استفاده از زبان بدن مناسب می باشد.
چه تمرین هایی برای نحوه درست صحبت کردن وجود دارد؟
از تمرین های موثر و کاربردی برای تقویت مهارت درست صحبت کردن، خواندن جملات مختلف با صدای بلند و لحن مناسب، برقراری ارتباط چشمی جلوی آینه، ضبط صدا و گوش کردن به آن می باشد.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
فن بیان مدیران/ 5 فوت کوزه گری مدیران موفق
85 بازدید
-
فن بیان در بازاریابی تلفنی + 5 اشتباه رایج فروش تلفنی
159 بازدید
-
آموزش صداسازی و تقویت صدا (9 تمرین تا داشتن تن صدای جذاب)
345 بازدید
-
کلمات جادویی در فن بیان + 4 کلماتی که گفتگو شما را متحول میکند.
677 بازدید
-
اصول مذاکره + 4 تکنیک مذاکره و فن بیان
273 بازدید
-
فن بیان چیست ؟ (3 عنصراصلی فن بیان + Pdf رایگان )
512 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید