نه گفتن با 3 فرمول اساسی
نه گفتن یکی از قابلیتهای فردی است که برای حفظ سلامت روان، باید جرات پرورش آن را داشته باشید! پذیرفتن هر خواستهای، ممکن است علاوه بر آن که به روحیه شما ضربه وارد کند؛ شما را از کار و زندگی هم عقب بیاندازد. تا کی میخواهید در برابر هر خواستهای، سر تعظیم فرود آورید و هر چیزی را بپذیرید.
آیا شده تا به حال برای گفتن این کلمه ساده، احساس گناه و عذاب وجدان کنید؟ دلیل این احساس، عدم اعتماد نفسی است که نسبت به خود دارید. مهارت نه گفتن باید در همان سنین کودکی در بطن شخصیت انسان، پرورانده شود. به همین دلیل است که پدر و مادران اصرار دارند به کودکان خود، چگونه نه گفتن را بیاموزند.
اگر بگویم نه، حتما از من دلخور میشود؟ اگر قبول نکنم ممکن است دیگر روی من حساب نکند؟ باید بپذیرم وگرنه من را طرد میکند و دیگر دوستم ندارد…
اینها تنها گوشهای از سوالاتی است که ذهن شما را درگیر کرده است. فکر کنید عزیزترین شخصتان، چیزی از شما میخواهد و نمیتوانید از پس آن بربیایید. در اینجا خواسته او را قبول میکنید؟ یا ترجیح میدهید با نه گفتن محترمانه، خود را از زیر بار فشار در آورید؟ نگران نباشید که او ناراحت شود!
اگر مهارت نه گفتن را بلد باشیم، دیگر به کسی بر نخواهد خورد. علی الخصوص این که شما در عین باکلاس صحبت کردن، میتوانید جواب منفی بدهید.
چگونه نه بگوییم
اگر میخواهید که شخص مقابل از شما ناراحت نشود، میتوانید کمی چاشنی شوخ طبعی را با مهارت جواب منفی دادن ترکیب کنید. در ادامه میخواهیم قابلیت این که چگونه نه بگوییم را تقویت کنیم.
نه گفتن محترمانه حتما آن چیزی است که شما هم دنبالش هستید! معمولا اگر کمی هم رودربایسی داشته باشید، شاید نتوانید واضح در چشم طرف نگاه کنید و بگویید نه! البته باید بگوییم که راه سادهای نیست، اما کاملا امکان پذیر است. کافی است به فرمول آن مسلط باشید تا بتوانید با اعتماد به نفس جواب منفی بدهید.
گاهی اوقات شما زمان کافی برای پذیرفتن درخواستی را دارید و میتوانید از پس آن بر بیایید. با این حال ممکن است بعضی از درخواستها به ضرر شما تمام شود. باز هم میخواهید بپذیرید؟ به چه قیمتی؟ اذیت شدن و آزردگی روح و روانتان؟! پس اول از همه روی مهارتهای ارتباطی و موضوع برای حرف زدن تمرکز کنید.
مهارت نه گفتن بدون احساس ترس و گناه
اول از همه باید این تابوی احساس گناهی که در وجدان شما نهادینه شده است، شکسته شود! دقت کنید شما زمانی جواب منفی میدهید که واقعا در شرایط فعلی کاری از دستتان برنمیآید. حتی شاید متوجه شوید که آن درخواست برای شما نه تنها منفعتی ندارد، بلکه زیان آور هم است. پس اولین قدم نه گفتن محترمانه، کنار گذاشتن احساس ترس و گناه است.
مثال نه گفتن بدون استرس
گاهی اوقات ما شخصی را دوست داریم و میترسیم به او نه بگوییم. نگران آن هستیم که اگر جواب منفی بدهیم، شاید از چشمش بیفتیم. شاید دیگر مثل قبل ما را دوست نداشته باشد. شاید… و هزاران احتمال دیگر که در آن لحظه کل وجود شما را فرا میگیرد!
در ادامه ما چند مورد از مثال نه گفتن بدون استرس را توضیح میدهیم. با این مثالها شما میتوانید متوجه شوید که نه گفتن کار خیلی سختی هم نیست. فقط نیاز به تقویت مهارت دارد. در ادامه چند مثال نه گفتن بدون احساس گناه و ترس را میبینیم.
مثال نه گفتن در شرایط غیر رسمی
- متاسفم دوست داشتم درخواستت رو بپذیرم اما خیلی مشغله دارم.
- کاش سرم شلوغ نبود پیشنهادت رو قبول میکردم.
- میدونم که توی شرایط سختی هستی، اما با توجه به شرایطم نمیتونم بپذیرم.
مثال جواب منفی دادن در شرایط رسمی
- متشکرم بابت پیشنهادی که دادید اما با کمال احترام نمیتونم بپذیرم.
- به نظر درخواست خوبی هست با این حال من نمیتونم قبول کنم، امیدوارم درکم کنید.
- در حال حاضر نمیتونم این کار رو انجام بدم. به نظرم بهتره با یکی دیگه از همکاران مطرحش کنید.
- من چندین بار این کار رو انجام دادم، بخاطر همین دیگه نمیتونم قبول کنم متاسفم.
در بالا چند مورد کوچکی از مثال نه گفتن را دیدیم. به همین راحتی به وسیله بازی کردن با کلمات میتوانید نظر خود را بیان کنید. البته در این بین داشتن بهترین پوزیشن از بادی لنگویج هم بسیار حائز اهمیت دارد.
قدرت نه گفتن جرات می طلبد
برای آن که بتوانید حد و مرز خود را تعیین و از آن دفاع کنید، اصلا خجالت نکشید. شهامت یا قدرت ابراز وجود را داشته باشید تا در مواقعی که به صلاحتان نیست، قاطعانه نه بگویید. یک صحبت قاطعانه قطعا جرات ابراز وجود را به شما میدهد. نیازی نیست عصبانی بشوید! نه گفتن بدون پرخاشگری و در کمال آرامش، اثر صد برابری دارد. بالا بردن قدرت نه گفتن در هر موقعیتی به نفع شما خواهد بود.
دقت کنید که شما به دنیا نیامدهاید تا همه را راضی نگه دارید. بهتر است از حالا به فکر سلامت جسم و روان خود باشید. برای حد و مرز خود ارزش قائل شوید. اجازه ندهید دیگران بر شما سلطه پیدا کنند. اگر احساس میکنید نمیتوانید به خوبی صحبت کنید، یک متن سخنرانی کوتاه و جذاب را بخوانید. با خواندن چنین متنی دیگر همیشه در آستین خود، بهترین جوابها را دارید!
پیشنهاد: فایل صوتی از بین بردن لهجه
فرمول نه گفتن محترمانه
بهتر است در هنگام نه گفتن، رفتاری دوستانه و محترمانه داشته باشید. نیازی نیست خیلی هم قربان صدقه بروید. فقط با الفاظ درست و به جا، جواب منفی بدهید. اول از همه ببینید آیا واقعا از ته دل میخواهید نه بگویید یا خیر؟! اینطور نباشد بعد از جواب منفی دادن، نظر خود را عوض کنید و ناگهان پیشنهاد را بپذیرید! جواب خود را محترمانه و قاطع بدهید و از نظر خود پشیمان نشوید. در ادامه با فرمول محترمانه نه گفتن آشنا خواهید شد:
1. متاسفم + پیشنهاد جایگزین | فرمول افزایش مهارت نه گفتن
سعی کنید اگر طرف مقابل با شما آشنا است و میخواهید نشان دهید که با او همدردی میکنید، او را به حال خود رها نکنید! میتوانید در عوض رد کردن پیشنهاد، راه حلهایی که به نظر کاربردی هستند به او پیشنهاد دهید. در این حالت جواب منفی شما دوستانهتر و ملایمتر خود را نشان میدهد. برای آشنا شدن با این فرمول به مثالهای زیر توجه نمایید:
مثال نه گفتن با پیشنهاد جایگزین
- متاسفم که نمیتونم پیشنهادتو بپذیرم ولی عوضش میتونم توی فلان کار بهت کمک کنم.
- متاسفانه الان اینقدر پول ندارم. مبلغ کمی دارم که ماه بعد میتونم بهت قرض بدم اگر کارت راه میفته.
- ببخشید عزیزم ولی توی شرایط فعلی نمیتونم بپذیرم. نظرت درباره اینکه با یکی دیگه مشورت کنی چیه؟
- متاسفم قبول کردن پیشنهادت توی این زمینه برام امکان پذیر نیست. فکر میکنی کار دیگهای میتونم برات انجام بدم؟
- متاسفم که نمیتونم درخواستتون رو قبول کنم. با این حال میتونم توی فلان گزینه کمکتون کنم.
- ببخشید اما من قادر به پذیرفتن پیشنهاد شما نیستم. فکر کنم بهتره با کسی که واجد شرایطش هست مشورت کنید.
- متاسفم من در حال حاضر نمیتونم کمکتون کنم. فکر کنم فلان همکار بتونه پیشنهادتون رو بپذیره.
- ببخشید من باید برم و نمیتونم بمونم. اگر مشکلی نباشه برای هفته بعد شاید وقتم خالی باشه.
2. تشکر + علت + نه | چگونه نه بگوییم
گاهی اوقات هیچ راه حلی به ذهنتان نمیرسد که برای جایگزین پیشنهاد بدهید. به همین دلیل بهترین فرصت آن است که علت جواب منفی را بگویید. به عنوان مثال تصور کنید دوستتان شما را به رستوران دعوت میکند و شما نمیتوانید بروید. با این حال بهتر است تشکر کنید و بگویید به خاطر دلیل خاصی، نمیتوانید بپذیرید. حالا در ادامه با نمونههای بیشتری از این مدل آشنا خواهید شد:
مثال نه گفتن با دلیل
- مرسی از دعوتت؛ ولی چون باید زودتر خونه باشم نمیتونم قبول کنم.
- ممنونم از پذیراییت؛ اما من به نوشیدنیهای الکل دار علاقهای ندارم.
- مرسی بابت پیشنهادت. به نظرم پیشنهاد خوبیه، ولی مناسب من نیست.
- مرسی که گفتی و به فکرم هستی. موقعیت خوبی هستش اما من هنوز قرارداد دارم.
- ممنونم از پیشنهادتون اما من آخر هفته کلی برنامه کاری دارم. به خاطر همین نمیتونم توی مراسمتون شرکت کنم.
- مرسی از لطفی که بهم دارین؛ من چون شرایطش رو ندارم نمیتونم بپذیرم.
3. نه گفتن محترمانه به خواستگار
یکی از چالشهایی که دختران با خواستگاران خود دارند، جواب منفی دادن است. ممکن است شما به هر دلیلی نخواهید جواب مثبت دهید. این حق طرف مقابل است که جوابتان را صریحانه بشنود. پس اول از همه سعی کنید صحبت خود را با جملات مثبت شروع کنید. اینگونه طرف مقابل احساس بهتری هم خواهد داشت. بعد دلیلتان را در یک جمله سربسته بگویید. با نمونههای زیر راحتتر میتوانید به صورت محترمانه به خواستگار یا فردی که تقاضای دوستی کرده است، جواب منفی بدهید:
- از آشنایی با شما خوشحال شدم. من فکر میکنم مناسب همدیگه نباشیم.
- شما آدم بالغ و عاقلی هستین و این خیلی خوبه. اما من فلان تیپ رو برای ازدواج میپسندم.
- مرسی که برای آشنایی وقت گذاشتین. با این حال فکر نمیکنم که برای ازدواج به توافق برسیم.
- امیدوارم که موفق باشین. من فکرامو کردم و متوجه شدم احتمال اینکه به توافق برسیم خیلی کمه.
البته دقت کنید با سماجت و اصرار، بیگدار به آب نزنید و ناگهان تصمیم خود را اشتباها عوض نکنید. سعی کنید لحن متین و در عین حال پرشهامتی داشته باشید. اگر اصرار بر ارائه دلیل داشت، میتوانید از فرمول شماره 2 استفاده کنید. اینگونه تاثیر جواب منفی شما بیشتر هم میشود. همچنین شخصیت شناسی از روی حرف زدن فرد در هنگام گفتگو، میتواند به شما کمک کند تا متوجه شوید طرف مقابل، چجور تیپ شخصیتی دارد.
کلام پایانی
با تمام فرمولها و پیشنهاداتی که بررسی کردیم، حالا میتوانیم با تمام قدرت از حق خود دفاع کنیم. در برابر پیشنهاداتی که مناسب نیستند، محکم بایستیم و بدانیم چگونه پخته حرف بزنیم. با لحنی ملایم و قاطع جواب منفی داده و خود را از زیر بار هزار و یک مشکل، نجات دهیم! کافی است چندین بار جلوی آینه و برای خود، نه گفتن را تمرین کنیم.
در این حالت دیگر احساس خجالت و گناه نخواهید کرد. چرا که حالا بر اعتماد به نفس خود تکیه میکنید، نه بر احساسات لحظهای که درون شما پدیدار میشود! اگر میخواهید به تمام نکات آداب معاشرت مسلط باشید، بهتر است با اتیکت رفتاری آشنا شوید. این مقوله کمک زیادی میکند تا در عین قاطعیت، پرستیژ خود را حفظ کرده و زیبا بدرخشید.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی (2 شخصیت موفق در کار و رابطه)
448 بازدید
-
فن بیان مدیران/ 5 فوت کوزه گری مدیران موفق
656 بازدید
-
6 بخش مهم آموزش هوش مالی به کودکان که هر پدر و مادری باید بداند!
428 بازدید
-
رهبری کسب و کار چیست؟ 3 پایه اصلی رهبری بیزنس
429 بازدید
-
فن بیان در بازاریابی تلفنی + 5 اشتباه رایج فروش تلفنی
431 بازدید
-
کمال گرایی چیست و 6 تکنیک درمان آن
548 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید